Канцерогенні продукти, особливості побудови раціону - Медсестра на дом

Канцерогенні продукти: що потрібно виключити з раціону заради власного здоров’я

Рак – захворювання небезпечне і непередбачуване. Його розвиток практично неможливо передбачити, особливо якщо в сімейному анамнезі подібних випадків не спостерігалося. Але не тільки генетика або наявність певних патологій є фактором. На ріст і поділ атипових клітин можуть безпосереднім чином впливати продукти харчування.

Як взаємопов’язаний рак з харчуванням: міфи і правда

Протягом багатьох років вченими різних країн проводилися численні дослідження. Результати часто виявлялися посередніми, але як тільки вони потрапляли до журналістів, то список «підозрілих» продуктів відразу ставав «канцерогенним». Тому з часом в нашій свідомості склалася чітка картина щодо того, що онкологію провокують:

  1. Борошняні вироби. Насправді вони здатні викликати розвиток хвороб, які можуть ускладнитися карциномою. Але безпосереднього впливу на ракові клітини вони не роблять.

  2. Цукор. Так, глюкоза живить ракові клітини, стимулюючи їх зростання і розмноження. Але провокувати онкологію сам цукор не може. А ось викликати ожиріння, підвищуючи ризик розвитку карциноми, ця речовина дійсно в силі.

  3. Червона риба. Це алергенний продукт, який може спровокувати розвиток гастриту, цукрового діабету, СС патологій. А ці хвороби можуть привертати до карциномі. Але подібні наслідки можливі тільки при надмірному вживанні продукту.

Безпосередній зв’язок зазначених продуктів з розвитком раку не доведена. Однак це зовсім не означає, що харчування ніяк не впливає на ризик виникнення хвороби.

Канцерогенні і небезпечні: топ-6 продуктів, що викликають онкологію

Які ж все-таки продукти харчування дійсно здатні спровокувати пухлинні процеси? Доведеною небезпекою володіють:

  1. Копченості. Ці продукти харчування насичені поліциклічними вуглеводами, які є сильними канцерогенами. Небезпечні будь-які види копченостей – м’ясо, риба, ковбаси та ін.

  2. Смажені страви. Сильне нагрівання і тривала жарка призводить до того, що жири розкладаються з подальшим утворенням поліциклічних вуглеводів. Надзвичайно небезпечна їжа, приготована на раніше використаному маслі, яке ввібрало в себе всі шкідливі елементи з попередньої порції продуктів.

  3. Солодка газована вода. Будь-які магазинні солодкі напої містять високі концентрації цукру. Крім того, в складі продукту часто присутня небезпечна речовина аспартам разом з барвниками, які здатні впливати на розвиток онкопатологій.

  4. Лососеві риби, що вирощуються в штучних умовах. Справа в тому, що лосось і форель, що розводяться на фермах, годують штучними кормовими сумішами. Крім того, часто таку рибу напихають гормонами, антибіотиками, антипіренами та іншими небезпечними елементами, які є канцерогенами.

  5. Харчові продукти з цвіллю. Вони вважаються «благородними», але зловживання ними призводить до розвитку онкології. Причиною цього є домішки мікотоксинів, які здатні викликати утворення пухлин печінки, товстого кишечника, нирок.

  6. Овочі, що містять пестициди або нітрати. Немає нічого кращого, ніж вживання самостійно вирощених овочевих, фруктових, ягідних культур. Куплені плоди часто містять високі концентрації нітратів і пестицидів, якими їх обробляють на полях і фермах в період вирощування.

Самі по собі нітрати не є небезпечними. Однак при тривалому зберіганні овочів в умовах кімнатної температури ці речовини трансформуються в нітрозосполуки. Саме вони і є потужними канцерогенами.

Звичайно, виключити всю небезпечну продукцію з раціону повністю навряд чи вдасться. Але потрібно хоча б спробувати знизити кількість і частоту їх споживання, щоб зайвий раз не наражати на небезпеку здоров’я.